Riskgrupper

Det är vanligare att äldre personer får B-vitaminbrist. Med stigande ålder följer ofta försämrad aptit och svårigheter att tugga. Det kan i sin tur leda till att man undviker frukt och grönt vilket resulterar i brist på B-vitaminer. Till det ska läggas åldersrelaterad sjukdom som atrofisk gastrit, en kronisk inflammation av magens slemhinna som kraftigt försämrar kroppens upptagningsförmåga av B-vitaminer.

 

Andra riskgrupper är individer som äter för ensidigt, exempelvis veganer eller glutenintoleranta personer. Gravida kvinnor är en annan grupp som ofta riskerar att ha för låga B-vitaminvärden, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser för fostret. Övriga riskfaktorer för B-vitaminbrist kan vara operationer, medicinering och ärftliga enzymdefekter och sjukdomar som påverkar kroppens upptag av B-vitamin.

 

B-vitaminbrist kan pågå länge utan några symtom. När symtomen sen uppstår kan det ibland vara för sent att göra någonting åt det. Därför är det viktigt att ta läkarkontakt när man misstänker att man ligger i riskzonen för B-vitaminbrist. Ett enkelt blodprov visar brist även om symtom saknas.

SYMTOM

Barnlöshet, depression, domningar, dålig balans, hjärtklappning, minnesstörningar, myrkrypningar, nedsatt känsel, orkeslöshet, svår trötthet, tungasveda, utmattning, yrsel,  är några av symtomen för b-vitaminbrist.

Läs mer om symtom

 

STUDIE

Studie visar att B-vitaminer halverar nedbrytnings- hastigheten av hjärnvolymen hos personer med minnesstörningar och kan minska risken för demens.

Läs mer om B-vitaminer och demens